Športnikom prijazno izobraževanje – Priročnik

Kategorija novice: 
Obvestila

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je izšel priročnik športnikom prijazno izobraževanje (Athletes Friendly Education Handbook: Award for Educational Institutions supporting the Dual Career of Athletes), ki so ga pripravili raziskovalci Fakultete za organizacijske vede UM red. prof. dr. Marko Ferjan, red. prof. dr. Eva Jereb, red. prof. dr. Iztok Podbregar, izr. prof. dr. Polona Šprajc, predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije ga. Petra Robnik in g. Aleš Šolar, ter predstavnik Nemške olimpijske akademije g. Mathias Thaler. Univerzitetni priročnik je plod odličnega sodelovanja med navedenimi institucijami in Fakulteto za organizacijske vede UM, ki je že vrsto let prejemnica certifikata Športnikom prijazno izobraževanje, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije, Združenje športnih zvez.  

Športnikom prijazno izobraževanje pomeni neprestano načrtovanje, organizacijo in  spodbujanje prilagoditev pedagoškega procesa športnikom, na vseh stopnjah izobraževanja. Prilagoditve se v šolah in fakultetah izvajajo prostovoljno, sistematično, celovito in transparentno, ki lahko olajšajo izobraževanje ter pomagajo športnikom, da ob vključenosti v vrhunski šport dosežejo želeno izobrazbo. Namen certifikata športnikom prijazno izobraževanje je slediti evropskim smernicam na področju izobraževanja, ki predvidevajo razvoj okvira za dvojno karierno športnikov z vidika prilagodljivosti, prilagojenih učnih načrtov, študija/učenja na daljavo, dodatnega mentorstva, uporabe športnih objektov in storitev ter širše.  Priročnik športnikom prijazno izobraževanje predstavlja splošne informacije o pridobivanju certifikata športnikom prijazno izobraževanje, dvojno kariero športnikov, normativni okvir pridobivanja certifikata športnikom prijazno izobraževanje in vprašalnik za vrednotenje izobraževalnih ustanov. Na koncu priročnika so objavljena pogosta vprašanja in odgovori, ki so lahko v pomoč vsem tistim izobraževalnim ustanovam, ki želijo na enem mestu pridobiti informacije v zvezi s pridobivanjem certifikata športnikom prijazno izobraževanje. Certifikat športnikom prijazno izobraževanje se pridobiva in potrjuje dvostopenjsko. V prvi fazi se prepoznajo pozitivne prakse izobraževalnih ustanov, v drugi fazi pa se dodeli certifikat izobraževalni ustanovi, ki omogoča praktične pogoje športnikom za dvojno kariero.

Gre za pomembno delo na področju spodbujanja dvojne kariere vrhunskih športnikov, ki je najprej vodilo izobraževalnemu okolju, da podpira in spodbuja razvoj znanj in kompetenc športnikov ter je pomemben steber pri usklajevanju športne in izobraževalne kariere športnikov.

Povezava do priročnika: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/571

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.