Knjižnica

Knjižnica FOV je enota Fakultete za organizacijske vede UM. Je visokošolska knjižnica, namenjena je študentom, profesorjem ter zaposlenim na fakulteti za potrebe izobraževalnega in raziskovalnega dela. Dostopna je tudi za zunanje uporabnike. Član knjižnice je uporabnik, ki se v knjižnico včlani.

Spletni vpis

Knjižnica FOV nudi vsem študentom ter zaposlenim na UM vpis s spletnim obrazcem, do katerega dostopate preko COBISS+ (https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu).

Spletni vpis (za študente in zaposlene na UM).

 1. Iz spustnega seznama izberete FOV in potrdite
 2. Izberete možnost vpisa:
 • s študentsko izkaznico
 • preko vpisnega obrazca

 

Knjižnica je članica Knjižnično informacijskega sistema UM (KISUM),  vključena je v nacionalni bibliografski servis COBISS.

Uradne ure (delovni čas)

 • od ponedeljka do petka -  od 09:00 do 14:00
 • torek - od 09:00 do 14:00 in od 15:00 do 17:00

Poletni delovni čas (julij, avgust, september):

 • ponedeljek – petek: od 9.00 do 13.00 ure

Izposoja

Gradivo si lahko izposodite največ za 1 mesec, dovoljeno pa je, da izposojo podaljšate za še en mesec, vendar morate to pravočasno sporočiti knjižničarju - v kolikor si sami od doma prek svojega računalnika ne uredite podaljšanja prek segmenta Moja knjižnica v www.cobiss.si. Za ta namen pri vodji knjižnice zaprosite za geslo.

Izposojenemu gradivu je mogoče podaljšati rok izposoje:

 • osebno,
 • po telefonu na tel. št. 04 2374 211,
 • po elektronski pošti na cobiss.fov@um.si ali
 • preko storitve COBISS+ Moja knjižnica.

Diplome so od oktobra 2005 dostopne preko COBISS-a v elektronski obliki (potrebujete Acrobat Reader ver. 6 ali več). Arhivirane izvode je moč dobiti po predhodnem dogovoru (samo za ogled v čitalnici).

Stroški (članarina+zamudnine)

V knjižnici FOV velja cenik UKM, ki se vsako leto posodobi, in čigar veljavnost vsako leto potrdi upravni odbor Univerze v Mariboru.

Kontaktni podatki

Knjižnica FOV
Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj
tel: +386 (0)4 23 74 211
fax: +386 (0)4 23 74 208
E-pošta:anita.breceljnik@um.si

 

Obvestila

Moja knjižnica

V knjižnici FOV se obdelujejo rezervacije iz segmenta Moja knjižnica. Do tega segmenta ima dostop prek spleta (www.cobiss.si ~ druge storitve ~ Moja knjižnica) od doma vsak študent, ki je zaprosil za geslo, s katerim dostopa do elektronskih virov - lahko pa si tudi sam ureja rezervacije gradiva in podaljšanja že izposojenega gradiva, o čemer dobiva obvestila po elektronski pošti.

Dostop do elektronskih virov

Vsi zainteresirani, ki bi radi dobili geslo za dostop do elektronskih virov, in so člani knjižnice ter imajo veljaven status študenta, lahko to geslo dobijo pri vodji knjižnice. Pošljite elektronsko sporočilo s svojim imenom in priimkom ter številko svoje izkaznice v knjižnici FOV na naslov: anita.breceljnik@um.si - in geslo dobite takoj!

Brisanje neaktivnih članov v knjižnicah Univerze v Mariboru

V Univerzitetni knjižnici Maribor in fakultetnih knjižnicah Univerze v Mariboru bomo pred pričetkom novega študijskega leta iz baze članov knjižnic ponovno brisali neaktivne člane, saj nam to nalagajo predpisi iz področja varstva osebnih podatkov in knjižničarstva.

Za neaktivne veljajo člani, ki že leto dni niso uporabljali knjižničnih storitev in jim je že pred letom ali več poteklo članstvo. Brisali bomo le člane, ki imajo v vseh knjižnicah Univerze v Mariboru poravnane vse obveznosti. Tisti, ki bi kljub neaktivnosti v zadnjem letu želeli ostati člani, lahko do 15. septembra 2019 podaljšate članstvo v Univerzitetni knjižnici Maribor ali v eni od fakultetnih knjižnic Univerze v Mariboru.

E-gradivo

Diplomska dela so od oktobra 2005 dostopna na internetu preko COBISS-a v elektronski obliki. Starejša diplomska dela prek interneta niso dostopna.

Tuje baze podatkov in servisi

Dostop do povzetkov gradiv in polnih besedil je mogoč neposredno z vseh računalnikov, ki se nahajajo v IP naslovnem prostoru Fakultete za organizacijske vede; uporabniška imena ter gesla v tem primeru niso potrebna. S področja šole dostopate do elektronskih virov na internetnem naslovu www.cobiss.si oziroma www.ukm.um.si

Do istih elektronskih virov pa lahko dostopate tudi od doma. Za to vrsto dostopa potrebujete aktivno članstvo v knjižnici FOV (to se izteče vsako leto z zadnjim dnem v oktobru, tj. s koncem akademskega leta) ter geslo, ki vam ga na vašo zahtevo - potem ko ste se na izposoji knjižnice FOV vpisali v našo knjižnico - dodeli vodja knjižnice FOV. Če ste že vpisani v knjižnico FOV, vam geslo za elektronski dostop in podaljšanje aktivnega članstva v knjižnici FOV uredimo tudi po elektronski pošti - potem ko ste nam poslali vašo zahtevo na naslov anita.breceljnik@um.si

Od doma dostopate do elektronskih virov na sledeč način: 

1. Greste na www.ukm.um.si.

2. V izbirni vrstici kliknete na "eUKM".

3. Pridete na naslednjo stran, kjer v srednjem stolpcu kliknete na vrstico "elektronski viri".

4. Pridete na naslednjo stran, izberete podatkovno zbirko in kliknete na naslov te zbirke.

5. Pridete na naslednjo stran, vpišete svoje uporabniško ime  -  ukm.1234567@libroam.si –  in svoje geslo. (POZOR! 1234567 so polja, kamor vpišete številko svoje izkaznice v knjižnici FOV.)

6. Kliknete na »Prijava« in se znajdete med elektronskimi viri.

Dostop je mogoč do baz kot so EBSCO, ERIC, JSTOR, MEDLINE, ProQuest, SAGE, ScienceDirect, Scopus in še mnogih drugih. 

Domače baze podatkov

Javen dostop do slovenskih virov polnih besedil