Vanja Borovac

Intervju - 60 let razvoja organizacij ved, z urednico univerzitetne revije UMniverzum in samostojno strokovno sodelavko za promocijo ga. Vanjo Borovac


Vanja Borovac

»Za prihodnost Fakultete za organizacijske vede se ni bati. Šest desetletij je lepa doba in v tem času ste se "usidrali" v življenje Gorenjske, Univerze v Mariboru in slovenskega gospodarstva.«

 


Vanja Borovac je dolgoletna sodelavka Univerze v Mariboru, rojena Kranjčanka, po poklicu novinarka, ki je vrsto let pokrivala področji šolstvo in znanost za ČGP Delo in RTV Slovenija, kasneje pa se je zaposlila na Univerzi v Mariboru kot svetovalka za promocijo in odnose z javnostmi. Njena osebna kariera je že dolga leta povezava s Fakulteto za organizacijske vede s katero je sodelovala pri promociji in organizaciji dogodkov, tiskovnih konferenc, danes pa kot samostojna svetovalka za promocijo še vedno skrbi za promocijo dogodkov in aktivnosti univerze tako med univerzitetno javnostjo kot širše.

Kateri pomembni mejniki zaznamujejo razvoj vašega delovnega področja na FOV?

Pravzaprav so vsi moji delovni mejniki povezani prav z FOV, čeprav nisem bila nikoli študentka in ne raziskovalka na tej fakulteti. FOV je pomembna članica Univerze v Mariboru zato smo vedno posvečali posebno pozornost promociji fakultete. Kot novinarka sem s prispevki polnila tako strani dnevnika Delo kot radia in televizije RTVS. Veliko prispevkov je bilo v dnevnikih in kasneje v televizijski oddaji Univerzitetni razgledi, ki sem jo pripravljala deset let. Kot svetovalka za odnose z javnostjo sem večkrat pomagala pri reševanju kriznih komuniciranj na fakulteti, kar je bilo poseben izziv. Zdaj kot urednica revije UMniverzum sem prav tako povezana z delovno s fakulteto. Tako, da lahko zaključim, da je vsa moja kariera povezana tudi s FOV v Kranju.

Kaj vam bo v zvezi s FOV ostalo v trajnem spominu?

Nikoli ne bom pozabila otvoritve novega poslopja fakultete, ki je končno omogočilo zaposlenim in študentom normalno delo. Novo poslopje je odprl takratni predsednik RS g. Milan Kučan. Delo fakultete je s tem mejnikom zares zacvetelo.

Zaupajte nam, kakšno zanimivo anekdoto v zvezi z vašim sodelovanjem na fakulteti.

Pravzaprav res se mi je zgodilo marsikaj zanimivega. Naj omenim pripetljaj, ko sem pripravljala prispevek za dnevnik TVS in sem da dolgo in široko razlagala uredniku kaj se dogaja na blejski konferenci, je ta zamahnil z roko, nič ne razumem, ampak ti kar nekaj naredi, le da bo razumljivo.

Fakulteta v letošnjem letu praznuje 60 let. Kako vi vidite prihodnost fakultete in njenega razvoja?

Za prihodnost Fakultete za organizacijske vede se ni bati. Šest desetletij je lepa doba in v tem času ste se "usidrali" v življenje Gorenjske, Univerze v Mariboru in slovenskega gospodarstva. Brez kvalitetnih strokovnjakov za organizacijo dela si ne predstavljamo niti državnih institucij in niti ne tudi ne podjetij. Z mojega vidika svetovalke za odnose z javnostmi je fakulteta dosegla tisto raven odnosov z okoljem, da lahko mirno dela dalje. Seveda pa je odnose potrebno graditi dalje. Redno je potrebno skrbeti za promocijo in reden dotok študentov, da bo lahko tako pedagoško in raziskovalno delo potekalo v enakem, če ne hitrejšem tempu, dalje.

Prihodnost fakultete vidim v njenem razvoju znanstvenih disciplin v skladu s potrebami razvoja družbe in še posebej gospodarstva. Na marsikaterem področju ste bili vodilni, predvsem pa na področju uvajanja elektronskega poslovanja, ki je spodbudilo celo vrsto zanimivih aplikacij, ki jih danes uporabljamo in želim vam, da boste še naprej takšen motor razvoja družbe.

Bi želeli še kaj dodati ...

Vse najboljše želim vsem zaposlenim in študentom. Naj cveti in se razvija Fakulteta za organizacijske vede v Kranju.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.