ENVISIONAlliances: Ustvarjanje podjetniških zavezništev med raziskovalci in gospodarstvom v Evropi

Raziskovalci eCentra UM Fakultete za organizacijske vede so začeli z izvajanjem projekta ENVISIONAlliances (Entrepreneurial Vision Alliances between Higher Education and Industry), ki ga financira European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Partnerji projekta so Univerza v Turkuju (Finska), ki je tudi koordinatorica projekta, Tehniška univerza v Delftu (Nizozemska), Univerza v Mariboru (Slovenija), Univerza v Murciji (Španija), Univerza Saxion (Nizozemska), ter podjetja Acceler8 Ltd (Malta), AcrossLimits Ltd (Malta), Arcinno Oy (Finska) in Web2Learn (Grčija).

Namen projekta je vzpostaviti učinkovite pristope za »Podjetniško zavezništvo« (ang. Venture Alliances), ki bodo omogočili povezovanje in prenos znanja ter izkušenj med raziskovalci in gospodarstvom. Pristopi bodo omogočali celovito podporo pri prenosu in komercializaciji raziskovalnih rezultatov in inovacij v gospodarstvo. Prav tako bodo zagotavljali podporo iskanju rešitev konkretnih problemov in izzivov, ki jih prepoznavajo podjetja pri svojem poslovanju. V okviru projekta bodo raziskovalcem in podjetjem nudili celovito podporo v procesu iskanja partnerstva, pri vzpostavitvi različnih oblik poslovnega sodelovanja in financiranju nadaljnjega razvoja inovacij.

V naslednjih treh letih bodo v okviru »Podjetniškega zavezništva« povezali 100 raziskovalcev in 100 podjetji v Evropi, s ciljem oblikovanja inovativnih skupnih poslovnih priložnosti s potencialom, da se ta spremenijo v trajnostne poslovne rešitve predvsem na področju zelenega preboja, digitalizacije in zdravstva.

Triletni projekt so projektni partnerji začeli izvajati junija 2022. V prvi fazi razvijajo celovit Venture Alliances pristop, ki vključuje proces od izražene ponudbe inovacij raziskovalcev ali potrebe podjetij po reševanju konkretnih izzivov v gospodarstvu do sklenitve poslovnega sodelovanja. V ta namen bodo organizirali vrsto povezovalnih dogodkov in s tem podjetjem omogočili dostop do vrhunskih znanj in inovacij, ki običajno ostajajo skrita v laboratorijih raziskovalnih inštitutov in univerz. Osrednji del pristopa predstavlja razvoj podjetniškega usposabljanja za raziskovalce. Program bo zagotavljal specializirano usposabljanje o podjetniških orodjih, veščinah in načinu razmišljanja za ustvarjanje dodane vrednosti na trgu. S tem želijo spodbuditi raziskovalce k aktivnejšem iskanju poslovnih priložnosti za njihove razvite rešitve in inovacije.  Prvi, pilotni povezovalni dogodek bo izveden januarja 2023, kjer bo 20 izbranih parov raziskovalcev in podjetij pričelo s povezovanjem ob podpori sodelavcev Venture Alliances projekta.

Ime projekta: ENVISIONAlliances

Spletna stran: https://venturealliances.eu/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/venture-alliances/

Facebook: https://www.facebook.com/VentureAlliances

Newsletter: https://mailchi.mp/93904bfff6aa/venture-alliances-creating-alliances-between-academia-and-industry-in-europe-15037841?fbclid=IwAR1ofECkk4DEh7y07pH2Nr2DaSeZPyDM0_IJcrtzDt_e9CYNIM4edGcVzm4

Prijava na newsletter: https://venturealliances.eu/join-us/?fbclid=IwAR3P16e1caKuJMhimKOV5wmPyxOkygUlWqqHz6otQJXPHZKHf3RwWtdTNJE

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.