Tuja delovna okolja

Nemčija / 31. 05. do 2. 6. 2016

Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je od 31. maja do 2. junija za študente in zaposlene na fakulteti organizirala strokovno ekskurzijo v Nemčijo. Program ekskurzije je bil zastavljen v smeri nadgradnje teoretičnih in praktičnih spoznanj študija, ogleda muzeja, kjer so razstavljeni pomembnejši dosežki s področja znanosti in tehnologije, udeležbe na izbrani univerzi ter ogleda podjetja, ki se v segmentu avtomobilske industrije uvršča med prestižne konkurente.

Prvi postanek so udeleženci imeli v bavarski prestolnici München, kjer so si ogledali Tehnični muzej. Gre za enega največjih tehničnih muzejev na svetu, ki ga letno obišče več kot milijon obiskovalcev. V muzeju, ki prikazuje področje razvoja znanosti in tehnologije od začetkov do danes, je prikazanih okoli 2000 eksperimentov, razstavljenih pa je več kot 18.000 razstavnih eksponatov v naravni velikosti. Zgodovinski prehodi posameznih področij znanosti so naredili velik vtis pri študentih vseh treh študijskih programov.

Udeleženci strokovne ekskurzije so pot nadaljevali v Frankfurt, kjer so naslednji dan obiskali University of Applied Sciences Frankfurt. Tam so si ogledali študentski kampus ter se udeležili mednarodnega tedna v sklopu katerega so potekali različni dogodki, med drugim tudi simpozij Ethics in Academia. Študenti so z aktivno udeležbo in kritično pozicijo do obravnavne tematike pokazali znanje in pripravljenost na bodoče izzive, s katerimi se bodo srečevali v delovnem okolju.

Strokovna ekskurzija se je zaključila tretji dan z ogledom tovarne nemških avtomobilov znamke BMW v Dingolfingnu, ki je največja BMW-jeva tovarna na svetu in se razprostira na 2,8 km2. V njej je zaposlenih okoli 17.500 delavcev, na dan pa proizvedejo 1600 srednjih in velikih modelov znamke BMW. Realnost procesov, robotizirana proizvodnja, konkretni elementi dela zaposlenih na posameznih delovnih mestih ter nenazadnje uvid v proizvodnjo od prvih materialov do končnega izdelka, je ključen doprinos, ki so ga študenti lahko vključili v mozaik svojega študija in znanja.

Fotogalerija slik:

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.