Možnost pridobitve pripomočkov za študij za študente s posebnimi potrebami oziroma invalide

Kategorija novice: 
Obvestila

Univerza v Mariboru si v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije prizadeva ustvariti vključujoče in kakovostno izobraževalno okolje za študente s posebnimi potrebami oz. invalide.

Na Društvu študentov invalidov Slovenije je na voljo elektronska prenosna lupa in pa program za povečavo zaslonske slike Dolphin na USB nosilcu.

Društvo študentov invalidov Slovenije v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM) podeljuje sredstva za sofinanciranje nakupa novih, medicinsko tehničnih pripomočkov za študij in vsakdanje življenje. Več si lahko preberete v objavi ŠOUM v sodelovanju z DŠIS ponovno razpisuje sredstva za sofinanciranje nakupa medicinskih ali tehničnih pripomočkov in inštrukcij za študente s posebnimi potrebami . V kolikor strošek nakupa pripomočka presega sredstva, ki so na voljo v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru, Društvo študentov invalidov Slovenije zbira sredstva s pomočjo drugih donatorjev preko posebnega sklica za vsakega študenta posebej. Za podrobnejše informacije lahko pišete na alenka@dsis-drustvo.si.

Tudi na fakultetah Univerze v Mariboru so na voljo določeni pripomočki, ki jih lahko študenti uporabljajo ali si jih izposodijo v času študija. Za več informacij o razpoložljivih pripomočkih na izbrani fakulteti UM se obrnite na ustrezno kontaktno osebo fakultete UM za pomoč in informacije študentom s posebnim statusom.

Do nekaterih pripomočkov ste študenti upravičeni tudi preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Več o tem, kateri pripomočki so kriti in kakšen je postopek pridobitve, si lahko preberete na ZZZS - Pravica do medicinskih pripomočkov.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.