Blejska e-konferenca 2021 o digitalnem poslovanju: Vloga digitalnih tehnologij in digitalizacije še nikoli ni bila tako pomembna kot med pandemijo

Kategorija novice: 
Obvestila

Letošnjo Blejsko e-konferenco, ki jo vsako leto organizira Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru in se je tudi letos odvijala na daljavo, je spremljalo preko 150 udeležencev iz celega sveta. Gre za mednarodni dogodek z najdaljšo tradicijo na področju raziskovanja elektronskega, danes digitalnega poslovanja v Evropi in eden izmed vodilnih raziskovalnih in strokovnih dogodkov v svetu.

V okviru letošnje blejske e-konference, z naslovom: Digitalna podpora od krize do naprednih sprememb / Digital Support From Crisis to Progressive Change, so se udeleženci vsebinsko dotaknili različnih vidikov priložnosti in izzivov uporabe digitalnih tehnologij za oblikovanje rešitev v dobrobit posameznika, organizacij in družbe v času po krizi pandemije. Dolgoletna predsednica programskega odbora konference, tudi slovenska kongresna ambasadorka leta 2020, red. prof. dr. Andreja Pucihar je ob konferenci povedala: »Vloga digitalnih tehnologij in digitalizacije še nikoli ni bila tako pomembna kot med pandemijo. Organizacije so praktično čez noč prešle na delo na daljavo in na digitalno izvajanje poslovanja. Mnogim je prav uporaba digitalnih tehnologij omogočila delovanje v času pandemije. Nekatere pa žal niso bile pripravljene na tovrsten način delovanja in so občutile še večje posledice pandemije. Kot družba si začenjamo predstavljati svet po krizi in oblikujejo se pozivi k uporabi drugačnih ekonomskih in poslovnih modelov. Ti morajo biti bolj odgovorni, pravični in manj izkoriščevalni, da bi dosegli blaginjo za vse. Digitalne tehnologije imajo za dosego trajnostnega razvoja družbe pomembno vlogo. Cilj konference je prikazati priložnosti in rešitve, ki poleg doseganja učinkovitosti in uspešnosti organizacij v času premagovanja krize prinašajo dobrobit za ljudi in celotno družbo ter omogočajo odgovornejše ravnanje do okolja.«

Letošnja blejska e-konferenca se je pričela z doktorskim konzorcijem v nedeljo, 27. junija, nadaljevala pa z odmevno otvoritvijo v ponedeljek, 28. junija. Uvodna govornika na otvoritvi konference sta bila dr. Zoran Stančič, posebni svetovalec na Generalnem direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo (DG CNECT) pri Evropski komisiji, in mag. Gregor Strojin, predsednik AD-hoc Komiteja za umetno inteligenco (CAHAI) Sveta Evrope. Prvi je udeležencem predstavil Digitalni kompas Evropske Unije za naslednje desetletje, slednji pa se je posvetil prihajajoči zakonodaji na področju umetne inteligence.

Letošnje teme e-konference so se osredotočile na digitalne rešitve in digitalno preobrazbo, inoviranje in razvoj digitalnih poslovnih modelov, etiko v digitalnem svetu, pametna in trajnostno naravnana mesta, masovne podatke, znanost o podatkih, e-zdravje in digitalni wellness, ter na nove pristope in primere izobraževanja v digitalni ekonomiji.

Še posebej so bili zanimivi paneli na katerih so udeleženci predstavili svoja stališča, mnenja in poglede na demokratizacijo učenja z uporabo prebojnih tehnologij, izzive digitalizacije zdravstva v času epidemije in po njej in strategije Evropske Unije za upravljanje s podatki. Slednjega so organizatorji pripravili v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, GZS, s SRIPom PMIS in IKT Horizontalno mrežo. Panel sta moderirala mag. Aleš Veršič in mag. Mateja Prešern z Ministrstva za javno upravo. Ta hip zelo aktualno področje akta o upravljanju s podatki so osvetlili v. d. direktor generalnega direktorata evropske komisije DG CNECT, Yvo Volman, predstavnica OECD Barbara Ubaldi, Martin Semberger, predstavnik Ministrstv za digitalizacijo Republike Avstrije, Mariane ter Veen, INNOPAY, Nizozemska, Stefaan Verhulst, The GovLab, Tandon School of Engineering, New York ter  predstavnik GAIA-X Slovenia hub, Flavio Fuart.

Konferenčno dogajanje so povezovale sekcije predstavitev znanstvenih prispevkov udeležencev Blejske e-konference. Prof. Christian M. Ringle, eden od snovalcev orodja SmartPLS je za udeležence pripravil delavnico praktične uporabe tega orodja za izvedbo statistične metode PLS-PM. Na tradicionalnem študentskem bazarju pa je 6 ekip študentov iz Irske, Nemčije, Nizozemske in Slovenije predstavilo inovativne digitalne rešitve med katerimi je publika za najboljšo rešitev izbrala prototip z naslovom »iMixer Pro - The Highlight At The Party«, študentov Fakultete DHBW Heidenheim iz Nemčije, zmagovalci strokovne žirije pa so postali  ekipa »Munch App: Ordering Made Easy«študenti Fakultete UCD Smurfit Business School iz Irske.

Letošnja blejska e-konferenca je bila uspešno izvedena, zaključila pa se je s sestankom programskega odbora konference, na katerem so člani zasnovali okvirje naslednje, že 35. mednarodne konference. Sestanek se je zaključil z željo, da se konferenčna skupnost blejske e-konference v letu 2022, zopet sreča v živo na Bledu.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.