Sodelovali smo na Nacionalnem posvetu o dvojni karieri športnikov

Kategorija novice: 
Obvestila

Pred prazniki, natančneje 24. aprila 2019, je v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani potekal Nacionalni posvet o dvojni karieri športnikov, ki smo ga skupaj z omenjenim ministrstvom ter Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez pripravili z namenom, da javnost opozorimo na problematiko dvojne športnikove kariere.

Posveta so se udeležili različni posamezniki, ki so posredno ali neposredno vključeni v izvajanje programov in projektov na področju dvojne športnikove kariere, kot so športniki, predstavniki športnih zvez in izobraževalnih institucij, in s katerimi je tekla beseda o pomembnem segmentu Zakona o športu, ki v svojih vsebinah med drugim določa tudi opredelitev dvojne športnikove kariere s povračilom stroškov za pridobitev izobrazbe, socialno varnost s pravico do izjemne pokojnine ter prinaša različne pravice za aktivne športnike. 

 »Športniki se ne bi smeli znajti v situaciji, ko bi morali izbirati med izobraževanjem in vrhunskim športom«, je med drugim v uvodnem nagovoru povedal minister za izobraževanje, znanost in šport, gospod dr. Jernej Pikalo in poudaril, da je pri obravnavi dvojne športnikove kariere nujen sistematičen pristop, ki temelji na trajni finančni in zakonski ureditvi, saj uspeh le-te ne sme biti odvisen od dobre volje ljudi na ključnih položajih organizacij in zavodov.

Na posvetu je bilo predstavljeno tudi certificiranje športnikom prijaznega izobraževanja, ki ga izvaja Olimpijski komite Slovenije ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Certifikat »Športniku prijazno izobraževanje« oziroma Priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanje športnikom prijaznega izobraževanja, se podeljuje na ravni srednješolskega, višješolskega in visokošolskega izobraževanja, prejmemo pa ga institucije, ki spodbujamo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov.

Veseli smo in ponosni, da se tako Univerza v Mariboru kot tudi Fakulteta za organizacijske vede lahko pohvali s pridobljenim priznanjem in certifikatom Olimpijskega komiteja Slovenije, ki nam je bil predan na Nacionalnem posvetu o dvojni športnikovi karieri. Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bo Fakulteta za organizacijske vede še naprej športnikom prijazna fakulteta.

Več: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/10733/

Foto: Aleš Fevžer

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.