Dekan FOV je kot vabljeni govorec sodeloval na Dnevu meroslovja

Kategorija novice: 
Obvestila

V preteklem tednu, natančneje 15. maja, je na Brdu pri Kranju potekal dogodek ob svetovnem dnevu meroslovja 2019: Mednarodni sistem enot – fundamentalno boljši, ki ga je pripravil Urad za Meroslovje, Ministrstva RS za gospodarski razvoj in tehnologijo. Letošnji dogodek je bil še posebej pomemben, saj z 20. majem 2019 v veljavo stopa redefinicija mednarodnega sistema merskih enot SI, ki so jo 16. novembra 2018 v Parizu potrdile vse članice Metrske konvencije med drugimi tudi Slovenija. To pomeni, da bo v prihodnje omogočen univerzalni dostop do merskih enot kjerkoli na Zemlji in tudi daleč stran od nje.

Na dogodku so bila predstavljeni primeri merjenj na posameznih področjih včasih in danes, kaj je doprinesel razvoj, kako pomembne so meritve, kako se vsa ta znanja prenašajo v izobraževalnem sistemu ter kakšne so na tem področju še možnosti izboljšav in izzivi za naprej.

Na povabilo Urada za meroslovje je svoj pogled na meroslovje predstavil tudi naš dekan red. prof. dr. Iztok Podbregar, ki je po osnovnem poklicu pilot nadzvočnih vojaških letal in ima za sabo več kot tisoč ur nadzvočnega letenja ter se izredno dobro zaveda pomena točnosti merjenj. S svojo predstavitvijo »Nadzvočno letenje – konflikt med človeško zaznavo, mehanskim merjenjem in digitalizacijo« je glede na bogate izkušnje in strokovnost navdušil publiko na dogodku.

Fakulteta za organizacijske vede UM že vrsto let uspešno sodeluje z Uradom za meroslovje pri organizaciji različnih dogodkov s področij odličnosti in merjenja, zato jim ob dnevu meroslovja čestitamo in jim želimo še čim več uspehov na njihovem področju.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.