Sodelovali smo na dogodkih ob mednarodnem dnevu odprtih podatkov

Kategorija novice: 
Obvestila

Ob mednarodnem dnevu odprtih podatkov v mesecu marcu 2024 sta v okviru  Ministrstva za digitalno preobrazbo RS in Ministrstva za javno upravo potekali dve srečanji, na katerih so se udeleženci seznanili s primeri dobrih praks pri ponovni uporabi podatkov.

Na enem od srečanj je aktivno sodelovala tudi prof. dr. Mirjana Kljajić Borštnar iz Fakultete za organizacijske vede UM, ki je predstavila uporabo odprtih podatkov v podjetjih.

Ob predstavitvi na enem od srečanj je red. prof. dr. Mirjana Kljajić Borštnar povedala: »Koncept odprtih podatkov se je v zadnjem desetletju zelo razvil, kar je razvidno tudi v zrelosti vladnih politik in iniciativ ter kakovosti, obsegu in dostopnosti javnih podatkov. Pričakovanja, da bodo odprti podatki prispevali h kreiranju dodane vrednosti, inovacijam ter vrsti ekonomskih, družbenih in okoljskih preobrazb, so zelo velika. Kljub velikemu potencialu in pričakovanjem pa je malo znanega o uporabi odprtih podatkov v podjetjih«.

Več od dogodkih organiziranih v sklopu mednarodnega dneva odprtih podatkov: https://www.gov.si/novice/2024-03-08-pricakovanja-da-bodo-odprti-podatki-prispevali-k-druzbenim-ekonomskim-in-okoljskim-preobrazbam/?fbclid=IwAR2ddZaozMCuTkrLdhVO-gWttFGyijNSCf1q4KMII3n3_8NV3mGyJQaF8-8_aem_AWxYs-OzbfH-jjSDCIqbrEBdytoWBowPXKaeGEBD77yjUBIKg4Rj5PcbAr4Zt7n6L5M.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.