Razprava s študenti UM o prihodnosti dela

Kategorija novice: 
Obvestila

Univerza v Mariboru v sodelovanju s Študentskim svetom Univerze v Mariboru, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) dne 18. marca 2021,med 11.00 in 14.00 organizira spletni dogodek PRIHODNOST DELA (The Future of Work), ki bo potekal preko spletnega orodja Zoom.

Sodelujoči:

  • dr. Christa SEDLATSCHEK, izvršna direktorica Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu,
  • Janez CIGLER KRALJ, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • mag. Nikolaj Petrišič, vodja sektorja za varnost in zdravje na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • ga. Vladka Komel, sekretarka na istem področju pristojnega ministrstva,
  • prof. dr. Zdravko KAČIČ, rektor Univerze v Mariboru,
  • Teja ŠTRUKELJ, prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru,
  • predstavniki mreže Nacionalnih informacijskih točk EU-OSHA,
  • predstavniki Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu,
  • predstavniki nacionalne mreže za sodelovanje z Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu v Sloveniji in
  • predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Zavoda RS za šolstvo.

Dogodek, ki je namenjen ozaveščanju študentov o vplivih digitalizacije na trg dela kakor tudi na varnost ter zdravje pri delu, je strukturiran v več vsebinskih sklopov. Po uvodnih nagovorih in pozdravih bo potekala okrogla miza na temo digitalizacije z naslovom »Industrija 4.0 danes, industrija 5.0 jutri«. Okrogla miza bo nagovorila tudi pomen medgeneracijskega sodelovanja, mentorstva in obratnega mentorstva. Celoten dogodek kot tudi okroglo mizo bo moderirala izr. prof. dr. Simona Šarotar Žižek z Ekonomsko-poslovne fakultete UM, govorci pa bodo študentje dodiplomskega in podiplomskega študija Ekonomsko-poslovne fakultete UM in to so Nomi Hrast, Luka Simonič in Vanessa Kacjan. Nato si bomo ogledali dokumentarna filma Automatic Fitness in Before the Bridges, ki jima bo sledila razprava z izvršno direktorico Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu, predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predstavniki Nacionalnih informacijskih točk EU-OSHA, predstavniki Univerze v Mariboru ter študenti.

Zakaj ta dogodek? Prihodnost dela in digitalizacija sta pomembni temi za vse študijske programe na dodiplomskem in podiplomskem študiju in vsi študentje bodo v življenju soočeni z njima. OECD ocenjuje, da bo v državah članicah v naslednjih letih do 9 % služb avtomatiziranih,  25 % se jih lahko bistveno spremeni zaradi vplivov avtomatizacije na 50 do 70 % pomembnih proizvodnih operacij, kar bo vodilo do korenitih sprememb v zaposlitveni strukturi.

Več informacij o dogodku lahko najdete na: https://ssum.um.si/2021/02/prihodnost-dela-the-future-of-work/.

Prijave na dogodek so možne na: http://bit.ly/prijava-razprava-s-studenti-uni-mb 

 

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.