Mednarodna konferenca v Portorožu o razvoju organizacijskih znanosti

Kategorija novice: 
Obvestila

V Portorožu je med 22. 3. in 24. 3. 2017 potekala 36. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, ki jo vsako leto organizira Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru in je v slovenskem prostoru mednaroden dogodek, ki ima najdaljšo tradicijo konferenc Univerze v Mariboru. Mednarodna konferenca je v treh dneh gostila preko 300 udeležencev slovenskega in mednarodnega znanstveno raziskovalnega in strokovnega okolja,  ki so s srečanjem na konferenci izmenjali izkušnje, spoznali dobre prakse, predstavili rešitve in izzive in se seznanili z aktualnimi trendi na temo odgovornosti.

Fakulteta za organizacijske vede bo v kratkem praznovala svojih 60 let obstoja. V svojem dolgoletnem obstoju na področju pedagoškega, znanstveno raziskovalnega in strokovnega dela je svoje poslanstvo vselej usmerjala na področje razvoja organizacijskih ved in kot edinstvena v slovenskem prostoru svoje razvojne usmeritve vselej peljala po poti najnovejših trendov in spoznanj.

Tema letošnje konference je bila odgovorna organizacija in se nanaša na širino organizacije v njenem notranjem in zunanjem okolju.

V sredo, 22. marca 2017 je potekala otvoritvena slovesnost in plenarno zasedanje, na katerem sta svoje delo predstavila slavnostna govornika dr. Jožica Rejec, predsednica uprave podjetja Domel Holding, d. d. in dr. Franc Željko Županič, direktor podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije, ki sta izpostavila mozaik vrednot in znanj, ki so potrebna za celostno uravnavanje poslovanja organizacij in doseganje odličnosti v kontekstu odgovornega ravnanja. Program drugega dneva konference je v izjemno obiskanem številu zaokrožil dogodek z naslovom Poslovna odličnost organizacij, ki ga je fakulteta organizirala skupaj z Uradom za meroslovje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za javno upravo, Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno zbornico Slovenije. Predstavljene so bile najboljše organizacije iz gospodarstva v postopku ocenjevanja PRSPO 2016 in številni mednarodni in domači primeri dobrih praks in tudi primer zagotavljanja kakovosti v slovenskem visokem šolstvu. Program je dopolnila okrogla miza z naslovom: Ali in kakšno strategijo poslovne odličnosti potrebujemo v Sloveniji?, ki so se je udeležili predstavniki gospodarstva in negospodarstva.

V okviru mednarodne konference je potekalo tudi mednarodno študentsko tekmovanje v reševanju študije primera v katerem so se pomerili študenti tako domačih kot tujih fakultet. Pod taktirko Fraportove letalske akademije, ki je predstavila izhodiščni problem, so v pičlih 48-ih urah rešili in predstavili inovativne rešitve, ki so jih  bili izjemno veseli predstavniki Fraportove letalske akademije. Povedali so, da bodo predlagane rešitve lahko uporabili v praksi. Študenti so še enkrat dokazali, da se s smelim in intenzivnim delom lahko njihovo delo nadgradi tudi ob tovrstnih dogodkih.

Zadnji dan konference, v petek 24. 3. 2017, je v soorganizaciji Fakultete za organizacijske vede UM z Olimpijskim komitejem Slovenije in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport potekal dogodek Dvojna kariera športnikov in družbena odgovornost v Sloveniji. V sklopu dogodka je svoje videnje na temo dvojne kariere športnikov podala tudi slavnostna govornica, prof. dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport RS, ki se je osredotočila na predstavitev dvojne kariere športnika, pomembnega segmenta, ki ga Zakon o športu uvaja na novo. "Vsi skupaj si moramo prizadevati za pravilen razvoj športnika od malih nog pa vse do upokojitve. Pomagati jim moramo, da pridobijo izobrazbo, da jim omogočimo ustrezna podporna okolja in da za njih poskrbimo tudi takrat, ko se od kariere vrhunskega športnika poslovijo. Pomembno vlogo na tej poti igrajo tudi trenerji in vsi ostali športni delavci, zato moramo vlagati tudi v njihov razvoj in jim zagotavljati možnosti, da se izobražujejo," je na dogodku izpostavila ministrica.

36. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti je v ospredje postavila pomen razumevanja družbene odgovornosti in odgovornosti slehernega posameznika, ki prispeva k pozitivni prihodnosti Slovenije.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.