Srednješolci in študenti tekmovali v študiji primera

Kategorija novice: 
Obvestila

V tednu med 16. in 20. 1. 2023, so na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru za dijake slovenskih srednjih šol in študente fakultete v Kranju, organizirali Tekmovanje v reševanju študije primera. Izziva, ki se ga je lotilo deset ekip dijakov in dve ekipi študentov, so letos obarvali z letalsko tematiko, saj so ga pripravili v sodelovanju z letalsko šolo Aviation Career Center iz Ljubljane.

Študija primera je interaktivna pedagoška metoda, h kateri dijaki ali študentje pristopijo kot ključni nosilci reševanja konkretnega primera ali izziva iz realnega okolja. Letošnjega tekmovanja v študiji primera so se udeležili dijaki iz srednjih šol iz Kranja, Ljubljane, Maribora in Slovenske Bistrice: Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, Strokovne gimnazije Šolski center Kranj, Srednje frizerske šole Ljubljana, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacijo Ljubljana, Srednje ekonomske šole Ljubljana, II. Gimnazije Maribor in Srednje šole Slovenska Bistrica in študenti Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Izziv tekmovanja v reševanju študije primera, so pripravili v letalski šoli Aviation Career center, in je bil trženjsko obarvan. Po predstavitvi izziva na dan začetka tekmovanja, v ponedeljek, 16. 1. 2023 in izobraževanja, so dijaki in študenti imeli na voljo dva oz. tri dni, da analizirajo problem ter pripravijo rešitev. Svoje rešitve so v četrtek, 19. 1. 2023 predstavili dijaki, v petek, 20. 1. 2023 pa študenti.

Izziv je bil izjemno zanimiv in tudi zahteven, dijaki in študenti so morali pripraviti rešitev, kako povečati prepoznavnost letalske šole v širšem evropskem prostoru.

Med dijaki je bila kot najboljša rešitev tekmovanja v študiji primera razglašena II. gimnazija Maribor, dijaki in dijakinje so se povezale pod imenom skupine Problem Solverčki. Drugo mesto so zasedli dijaki in dijakinje Srednje frizerske šole, ki so se povezali pod imenom skupine NSLA. Tretje mesto pa je šlo v roke dijakom in dijakinjam Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, ki so se povezali pod imenom skupine Prešernovci.

Med študenti pa je bila kot najboljša skupina izbrana skupina 1. letnikov univerzitetnega študijskega programa, ki so se povezale pod imenom FOVoriti. Drugo mesto so zasedli študenti magistrskega študija, ki so se povezali pod imenom Tople kavice.

Tekmovanja v študiji primera na FOV UM organizirajo že skoraj desetletje, v sklopu tekmovanj so sodelovale številne ekipe dijakov in študentov.

Celoten koncept tekmovanja je prilagojen znanju in izkušnjam dijakov oziroma študentov ter ponuja celovit koncept usposabljanja in pridobivanja znanja na različnih ravneh in področjih, ki so prisotni v vsaki organizaciji.

Na ta način želijo na Fakulteti za organizacijske vede UM dijakom in študentom, pokazati, na kakšen način lahko tudi izven okvirov pedagoškega procesa razvijajo svoje kompetence in inovativnost.

 

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.