Predstavitev knjige Reinženiring nacionalno varnostnega sistema avtorja prof. dr. Iztoka Podbregarja

17. 04. 2019
17:00
Lokacija: 
Fakulteta za organizacijske vede UM, Kidričeva cesta 55a, Kranj
Knjižnica FOV
Kranj
Slovenia

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je v letošnjem letu izšla strokovna monografija Reinženiring nacionalno varnostnega sistema, avtorja prof. dr. Iztoka Podbregarja.

Glede na aktualnost obravnavane tematike vas vabimo na predstavitev knjige in pogovor z avtorjem, ki bo v

sredo, 17. aprila 2019 ob 17. uri v knjižnici Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj.

Posebni gost na predstavitvi knjige bo prof. dr. Franci Demšar, diplomat, obrambni minister, znanstvenik, ugledni direktor ARRS in NAKVIS.

Na srečanju nam bo Generalpodpolkovnik Slovenske vojske prof. dr. Iztok Podbregar, trenutno dekan Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru, predstavil celovit, drastičen in korenit pogled na Slovensko vojsko in nacionalno varnostni sistem.

V strokovni monografiji, ki jo je avtor prof. dr. Iztok Podbregar izdal v letošnjem letu, s svojimi izkušnjami in znanjem nakazuje smeri učinkovitejšega razvoja Slovenske vojske, Slovenske policije, Sistema zaščite in reševanja ter obveščevalno varnostne skupnosti. Delno polemizira tudi o vlogi slovenske diplomacije, neusklajenosti ter neracionalnosti razvijanja ključnih in pomembnih subjektov kritične infrastrukture Republike Slovenije. Njegovi kritični pogledi nimajo namena kazati s prstom na odgovorne za stanja in stopnjo razvoja nacionalno varnostnega sistema. S posameznimi vsebinami želi vzpodbuditi kritično razmišljanje posameznikov in družbe ter tako pospeševati racionalen razvoj varnostnih rešitev. Zdi se mu nedopustno, da v vseh letih razvoja naših nacionalno varnostnih zmogljivosti še vedno nismo zagotovili zadostne in potrebne zaščite državljana kot posameznika in mu ne nudimo ustreznega usposabljanja za preživetje v kriznih in vojnih razmerah. Prepričan je, da se v Sloveniji vedemo izjemno neracionalno glede sedanjega razvoja in delovanja nacionalno varnostnega sistema, največkrat pod pretvezo oziroma percepcijo visoke stopnje varnosti v Sloveniji. Pojasnjuje in razloži tudi vzrok za provokacije, ki jih je izrekal v zadnjih letih tj., da je potrebno Slovensko vojsko in Slovensko policijo ukiniti in razpustiti ter popolnoma na novo organizirati. Glede na dolgoletne raznolike izkušnje avtorja na področju nacionalne varnosti gre za pomembne vsebinske poglede na nacionalno varnost, ki jih ne smemo prezreti.

Avtorjeva želja je široka razprava med državljani in državljankami Slovenije o njihovih pogledih na varnost ter racionalna in optimalna graditev sistema nacionalne varnosti na podlagi premišljenih rešitev.

Prosimo vas, da vašo udeležbo potrdite preko el. pošte: cis@fov.uni-mb.si.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.