Mednarodna konferenca v Portorožu o razvoju organizacijskih znanosti

Kategorija novice: 
Obvestila

V Portorožu je med 21. 3. in 23. 3. 2018 potekala 37. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti: »Organizacija in negotovosti v digitalni dobi«, ki ga je organizirala Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Plenarna zasedanja, tematske sekcije, seminarji in delavnice s preko 300 udeleženci konference, so omogočili predstavitev in povezovanje aktualnih spoznanj ter trendov na različnih področjih organizacije, poslovne odličnosti, vodenja, kadrovskega managementa, inženiringa poslovnih sistemov, informatike, managementa v zdravstvu, managementa v športu in drugih.

Fakulteta za organizacijske vede je v sklopu programa konference poleg tematskih sekcij organizirala tudi študentsko mednarodno tekmovanje v študiji primera, dogodek »Zaposlovanje športnikov: družbena odgovornost ali poslovna priložnost«, ki so ga pripravili v so organizaciji Direktorata za šport – MIZŠ in Olimpijskim komitejem – Združenjem športnih zvez ter dogodek »Poslovna odličnost organizacij« v so organizaciji z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo – Uradom za meroslovje, Ministrstvom za javno upravo, Obrtno podjetniško zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije.

37. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, ki jo vsako leto organizira Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je v slovenskem prostoru mednaroden dogodek, ki ima najdaljšo tradicijo na Univerzi v Mariboru. Vsako leto se na konferenci srečajo udeleženci slovenskega in mednarodnega znanstveno raziskovalnega in strokovnega okolja.

Fakulteta za organizacijske vede letos praznuje svojih 60 let obstoja. V svojem dolgoletnem obstoju na področju pedagoškega, znanstveno raziskovalnega in strokovnega dela je svoje poslanstvo vselej usmerjala na področje razvoja organizacijskih ved in kot edinstvena v slovenskem prostoru svoje razvojne usmeritve vselej peljala po poti najnovejših trendov in spoznanj.

Tema letošnje konference je bila organizacija in negotovosti v digitalni dobi in se nanaša na položaj organizacij v današnjem času, ki je močno povezan z elementi digitalizacije ter obenem z dejstvom, da je pogosto edina gotovost današnjega časa ravno negotovost. Sledenje trendom je neizogibno ravnanje organizacij in družbe, če si želimo pozitivnega napredka ter rezultatov, ki bodo doprinesli k boljši in bolj gotovi prihodnosti. Čas, ki ga živimo je čas hitrega digitalnega napredka, pa tudi nemirov in kriznih situacij, ki dostikrat posežejo v normalen vsakdan posameznika, družbe in organizacij. S povezovanjem ključnih elementov organizacije, tj. ljudi, procesov in informatike želimo s konferenco izpostaviti najbolj ključna vprašanja in postaviti odgovore za napredek organizacijskih znanosti.

V sredo, 21. marca 2018 je potekala otvoritvena slovesnost in plenarno zasedanje, na katerem so svoje vrhunska predavanja izvedli dr. Nataša Pirc Musar s prispevkom na temo varovanja osebnih podatkov, prof. dr. Matjaž Perc, ki je na izjemno dobri povezovalni točki med znanostjo in družbo predstavil področje človeškega sodelovanja in povezovanja ter ga. Lucija Živa Sajevec, direktorica podjetja AMZS, ki je predstavila vlogo vodje in vodenja v današnjem času. Poleg tega sta bili v nadaljevanju program izvedeni dve vabljeni predavanji s področja informacijske varnosti, ki so jih izvedli člani Fundacije SICEH, Ustanove za razvoj kibernetike.

Sredin del konference se je v popoldanskem času nadaljeval z različnimi tematskimi sekcijami in z dogodkom Zaposlovanje športnikov: družbena odgovornost ali poslovna priložnost, ki je potekal  so organizaciji MIZŠ – Direktorata za šport, Fakultete za organizacijske vede (FOV) in Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ).

V sklopu sredinega programa konference je potekalo tudi tradicionalno mednarodno tekmovanje v reševanju študije primera, na katerem so se pomerili študenti Fakultet organizacijskih ved iz Beograda, Varaždina in Kranja.  Problem, ki so ga študenti reševali je podala organizacija GS1 Slovenija. Pomerilo se je pet ekip študentov, katerega problem je podalo podjetje GS1 Slovenija.  za najboljšo rešitev pa so bili nagrajeni študenti Fakultete za organizacijske vede iz Srbije.  Študenti Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru so se uvrstili na drugo mesto.

Četrtkov del programa konference je v izjemno obiskanem številu zaokrožil dogodek z naslovom Poslovna odličnost organizacij, ki je potekal v so organizaciji Fakultete za organizacijske vede Kranj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo  Urada RS za meroslovje, Ministrstva za javno upravo, Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije. Večerni del konference je potekal v znamenju svečanosti ob 20. obletnici priznanja Republike Slovenije za poslovno odličnost in slovesnosti PRSPO 2017.

Zadnji dan konference, v petek, 23. 3. 2018 je poleg aktualnih tematskih sekcij potekala tudi okrogla miza na temo Srebrne ekonomije, na katerem so svoja stališča predstavili zasl. prof. dr. Ana Krajnc, g. Dušan Snoj, red. prof. dr. Irena Lazar in zasl. prof. dr. Jože Gričar. Gre za pomembno področje, ki ga tako v Republiki Sloveniji kot širše zasledujemo kot vse bolj pomembno dimenzijo našega odgovornega ravnanja do okolja in posameznikov. Prisotni so si bili enotni, da Srebrna ekonomija zahteva spremembe zakonodaje in vnos širših vizij vseživljenjskega učenja v politike vladajočih, ki bodo vključevale tudi ljudi pred in po upokojitvijo in spodbujale prožne oblike neformalnega učenja.

37. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti je v ospredje postavila pomen razumevanja vplivov okolja in negotovih stanj ter povezanosti z digitalizacijo, ki v vseh sporah našega življenja vstopa v naša ravnanja in odločitve. Pozitivni koraki k odgovornemu ravnanju posameznika, družbe in organizacij so smernice nadaljevanja tradicionalne konference, ki se bo prihodnje leto odvila med 20. in 22. marcem 2019.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.