Pred nami je 34. mednarodna blejska konferenca o digitalnem poslovanju / 27. – 30. junij 2021

Kategorija novice: 
Obvestila

Blejska e konferenca, ki jo vsako leto organizira Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je mednarodni dogodek z najdaljšo tradicijo na področju raziskovanja elektronskega, danes digitalnega poslovanja v Evropi in eden izmed vodilnih raziskovalnih in strokovnih dogodkov v svetu.

Letošnja 34. konferenca bo pod naslovom: Digitalna podpora od krize do naprednih sprememb / Digital Support From Crisis to Progressive Change, tudi letos povezala številne mednarodne udeležence, ki se bodo zaradi epidemije Covid-19 v okviru tri-dnevnega programa družili virtualno. Program konference bo potekal od 27. do 30. junija 2021. Več informacij o programu je na voljo na spletni strani: http://bledconference.org/.

Udeleženci konference se bodo vsebinsko dotaknili različnih vidikov priložnosti in izzivov uporabe digitalnih tehnologij za oblikovanje rešitev v dobrobit posameznika, organizacij in družbe v času po krizi pandemije. Predsednica programskega odbora red. prof. dr. Andreja Pucihar je ob prihajajoči konferenci povedala: »Vloga digitalnih tehnologij in digitalizacije še nikoli ni bila tako pomembna kot med pandemijo. Organizacije so praktično čez noč prešle na delo na daljavo in na digitalno izvajanje poslovanja. Mnogim je prav uporaba digitalnih tehnologij omogočila delovanje v času pandemije. Nekatere pa žal niso bile pripravljene na tovrsten način delovanja in so občutile še večje posledice pandemije. Kot družba si začenjamo predstavljati svet po krizi in oblikujejo se pozivi k uporabi drugačnih ekonomskih in poslovnih modelov. Ti morajo biti bolj odgovorni, pravični in manj izkoriščevalni, da bi dosegli blaginjo za vse. Digitalne tehnologije imajo za dosego trajnostnega razvoja družbe pomembno vlogo. Cilj konference je prikazati priložnosti in rešitve, ki poleg doseganja učinkovitosti in uspešnosti organizacij v času premagovanja krize prinašajo dobrobit za ljudi in celotno družbo ter omogočajo odgovornejše ravnanje do okolja.«

V nedeljo 27. junija bo potekal doktorski konzorcij, otvoritev konference pa bo v ponedeljek, 28. junija 2021 ob 9. uri. Uvodna govornika bosta Zoran Stančič, posebni svetovalec na Generalnem direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo (DG CNECT) pri Evropski komisiji, ki bo predstavil Digitalni kompas Evropske Unije za naslednje desetletje in Gregor Strojin, predsednik AD-hoc Komiteja za umetno inteligenco (CAHAI) Sveta Evrope, ki bo nagovor posvetil prihajajoči zakonodaji na področju umetne inteligence. V drugem delu bo sledila predstavitev Sanje Jedrinović o Elements of AI, evropske spletne platforme z učnimi vsebinami o umetni inteligenci. Drugi del bo namenjen tudi pregledu konference, podelitvi nagrade za najboljši referat ter najboljšo recenzijo. Prav tako bodo uredniki revij udeležencem predstavili možnosti za objavo razširjenih prispevkov v revijah. V nadaljevanju konference se bodo zvrstili paneli, prvi na temo Strategije Evropske Unije za upravljanje s podatki, ki ga organiziramo v sodelovanju z GZS s SRIPom PMIS,  IKT Horizontalno mrežo. Ta hip zelo aktualno področje akta o upravljanju s podatki nam bodo osvetlili v.d. direktor generalnega direktorata evropske komisije DG CNECT, Yvo Volman, predstavnica OECD Barbara Ubaldi, Martin Semberger, predstavnik avstrijskega ministrstva za digitalizacijo in  podjetništvo, Mariane ter Veen, INNOPAY, Nizozemska, Stefaan Verhulst, The GovLab, Tandon School of Engineering, New York ter  predstavnik GAIA-X Slovenia hub, Flavio Fuart. Drugi panel bo namenjen premislekom o demokratizaciji učenja z uporabo prebojnih tehnologij, ki se kažejo kot uspešne v premagovanju izzivov poučevanja in učenja na daljavo v času epidemije. Zadnji panel se bo prav tako nanašal na izzive epidemijskega in postepidemijskega časa v digitalizaciji zdravstva in nosi naslov Uporabna vrednost podatkov v pandemiji v namen digitalnega zdravstva. Izvedena bo tudi delavnica praktične uporabe statistične metode PLS za raziskovanje na področju informacijskih sistemov, ki jo bo izvedel eden od ustanoviteljev programa SmartPLS, Christian Ringle. Konferenco pa bodo zaključile predstavitve inovativnih digitalnih rešitev v okviru študentskega bazarja prototipnih rešitev.  Konferenčno dogajanje bodo povezovale sekcije predstavitev znanstvenih prispevkov udeležencev Blejske e-konference. Letošnje teme so osredotočene na digitalne rešitve in digitalno preobrazbo, inoviranje in razvoj digitalnih poslovnih modelov, etiko v digitalnem svetu, pametna in trajnostno naravnana mesta, masovne podatke, znanost o podatkih, e-zdravje in digitalni wellness, ter nove pristope in primere izobraževanja v digitalni ekonomiji.

Dogodek bo izveden preko MS Teams-ov. Vabimo Vas, da se registrirate preko spletne strani konference: http://bledconference.org/, in se nam pridružite na konferenci.

Vabljeni!

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.