Uspešno smo zaključili 42. mednarodno konferenco o razvoju organizacijskih znanosti

Kategorija novice: 
Obvestila

Od srede, 22. marca 2023 do petka, 24. marca 2023 je potekala tradicionalna, že 42. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, ki jo vsako leto organizira Univerza Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede. Gre za konferenco z najdaljšo tradicijo na Univerzi v Mariboru, ki je tudi letos uspešno povezala akademsko in strokovno javnost, vabljene predavatelje, študentke in študente ter cenjene goste.

Letošnja konferenca je potekala pod naslovom: »Interdisciplinarnost šteje«. S konferenco so letos dali težo znanju in kompetencam nacionalnega in mednarodnega okolja, ki omogočajo boljši in celovitejši razvoj posameznika, organizacij in družbe. Spremembe v vseh okoljih narekujejo širše dojemanje povezljivosti znanj in kompetenc različnih znanstvenih in aplikativnih področij kot stebra razvojnih razsežnosti. Tako v izobraževalnem prostoru kot pri delodajalcih je zaslediti pomen raznolikosti spektra znanj in kompetenc, ki pomenijo in bodo pomenile odskočno desko za interdisciplinaren preskok v boljši jutri.

Konferenca je potekala od srede, 22. marca do petka 24. marca 2023. V sklopu programa,  se je zvrstilo preko petinosemdeset referatov in prispevkov v okviru različnih sekcij, organizirani pa so bili tudi drugi vzporedni dogodki, ki so obogatili program te tradicionalne konference.

Konferenca se je pričela v sredo, 22. marca 2023 z otvoritvijo, na kateri je udeležence najprej pozdravil prorektor za znanstveno raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Dean Korošak. Sledila sta nagovora državnega sekretarja Ministrstva za digitalno preobrazbo dr. Miroslava Kranjca in gostitelja konference dekana Fakultete za organizacijske vede red. prof. dr. Iztoka Podbregarja. K sodelovanju so povabili tudi tri vabljene predavatelje, dva iz akademskih krogov, enega iz gospodarstva. S prispevkom »New Normal & Business Viability: Redefining Pertinent Knowledge-Based Resources« se je iz Tajvana preko videkonferenčnega sistema oglasila prof. dr. Sladjana Čabrilo. Sledilo je vabljeno predavanje prof. dr. Ognjena Pantelića, ki prihaja iz Fakultete za organizacijske vede Univerze v Beogradu z naslovom »Application of Scenario Models to Support Appropriate Business Information Systems Training«. Zadnje vabljeno predavanje je izvedel g. Maks Prokop iz podjetja Iskraemeco, d. d., ki je predstavil pomembno tematiko vezano na generalni naslov konference in sicer »Interdisciplinarnost znanj v gospodarstvu šteje!«.

Že pred otvoritvijo smo izvedli izbor najboljše kadrovske prakse za leto 2023. Letos se je na natečaj prijavilo 20 slovenskih organizacij. Dogodek kot leta poprej poteka v sodelovanju z organizacijo MojeDelo.com. V okviru izbora smo prisluhnili šestim izbranim finalistom ter še pred otvoritvijo razglasili zmagovalca letošnjega natečaja. Nagrado za najboljšo kadrovsko prakso v letu 2023 je prejelo podjetje Generali zavarovalnica, d. d. Častno omembo za leto 2023 je strokovna komisija podelila podjetju Mercator, d. d. Priznanja za uvrstitev med finaliste izbora najboljše kadrovske prakse za leto 2023 so prejela še podjetja Cosylab, d. d., Hisense Gorenje Europe, d. o. o., Kingsbox, d. o. o.  in Loftware (Europlus, d. o. o.).

Po otvoritvi se je program nadaljeval z različnimi tematskimi znanstvenimi sekcijami.

V sklopu četrtkovega konferenčnega programa je v sodelovanju med Fakulteto za organizacijske vede UM in Uradom RS za meroslovje, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport potekal dogodek Interdisciplinarnost meroslovca šteje, na katerem so po pozdravnih nagovorih predsednika državnega sveta RS g. Marka Lotriča, direktorja Urada za meroslovja dr. Sama Kopača in dekana FOV UM prof. dr. Iztoka Podbregarja,  predstavniki zasebnega in javnega sektorja predstavili dobre prakse in izkušnje s področja meritev. Sledila je še okrogla miza z naslovom »Od podatkov do odločanja«. 

V četrtkovem programu so se v okviru Mednarodnega študentskega tekmovanja v reševanju študije primera, študentske ekipe pomerile v iskanju rešitve na izziv, ki ga je letos pripravilo podjetje Microcop, d. o. o., soorganizator tekmovanja. Omenjeno mednarodno tekmovanje študentom omogoča v času študija pridobiti širši vpogled v področje uporabnega znanja in sodelovanje pri iskanju rešitev, ki jih zahtevajo sodobni izzivi tako domačega kot tujega okolja. Prvo mesto so si po izboru strokovne komisije prisvojili študentke in študenti Fakultete za organizacijske vede Univerze v Beogradu.

V sklopu petkovega programa je bil izveden dogodek za udeležence Mednarodnega tedna mobilnosti in sicer okrogla mizo z naslovom: »Design Thinking for Higher Education – Skills for the Future«. Ravno tako je petkov program postregel še z nekaj znanstvenimi prispevki in spremljajočimi dogodki.

Fakulteta za organizacijske vede UM v domačem in mednarodnem okolju neprestano usmerja  pozornost v trajnostni razvoj in družbeno odgovorno ravnanje. Poleg osnovnega poslanstva izobraževanja in raziskovanja, se s tovrstnimi dogodki kot je tradicionalna mednarodna konferenca v Portorožu, trudi in uspeva dosegati odmevnost po najvišjih kazalnikih kakovosti ter vzpostavlja most znanja in izkušenj med različnimi deležniki, s čimer prispeva k bolj odgovorni in sodobno usmerjeni družbi.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.