Na Akademiji ob slovenskem kulturnem prazniku Sledi poeta, ki sta jo pripravili Zveza kulturnih društev Kranj in Fakulteta za organizacijske vede UM, so navdušili mladi.

Kategorija novice: 
Obvestila

Fakulteta za organizacijske vede UM in Zveza kulturnih društev Kranj sta tudi letos organizirali Akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku Sledi poeta na kateri so navdušili dijaki Gimnazije Kranj, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna, instrumentalisti Glasbene šole Kranj in pevke Dečve.

Program prireditve, ki je potekala na predvečer kulturnega praznika v sredo, 7. februarja 2018 je v odlično celoto strnilo ljudsko petje, poezija in glasba. Izvajalci so dokazali, da je v Kranju umetnost in kultura še kako prisotna. Mladi, ki so v največji meri prispevali k bogatemu in zanimivem repertoarju, so na koncu prireditve želi navdušen aplavz in zadovoljne obraze publike.

»V Sloveniji je v povprečju na vsakih 790 prebivalcev eno kulturno društvo, če dodamo še otroške skupine pa na manj kot 400 prebivalcev. Štejemo 5000 kulturnih društev in v njih deluje 107.000 odraslih kulturnih ustvarjalcev, ki pripravijo 25.000 odrskih predstav, prireditev, razstav…, ki jih obišče preko štiri milijone obiskovalcev letno«, je dejala ga. Mija Aleš, predsednica Zveze kulturnih društev Slovenije in slavnostna govornica na prireditvi. V svojem slavnostnem nagovoru je med drugim povedala, da ima država zelo mačehovski odnos do ljubiteljske kulture in če bi zamrla »ta neugnana in pisana ljudska kultura«, ki jo soustvarja preko 100.000 članic in članov kulturnih društev, bi se od nekod spet slišale Prešernove poslednje besede »Vzdignite me, zadušiti me hoče!«.

Prireditev Sledi poeta, ki jo omenjeni organizaciji pripravljata že od leta 2012 je postala že tradicionalna in dokazuje, da je svoboda misli kulture z roko v roki z akademskim okoljem možnost, da se v okviru Slovenskega kulturnega praznika skupaj na enem mestu povežejo vse generacije in prisluhnejo odlični predstavitvi sledov različnih poetov.

Prireditev so organizatorji sklenili z obvezo, da se prihodnje leto v okviru enake priložnosti spet snidejo.