EKO FOV

V mesecu marcu 2013 smo na okrogli mizi: »Okolje in mladi: kako jih spodbuditi k skrbi za okolje?«, ki je potekala v okviru 32. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti, razpravljali o spodbujanju mladih k skrbi za okolje in tako prišli na idejo, da bi tudi na Fakulteti za organizacijske vede študente vzpodbudili k odgovornemu ravnanju z okoljem in odpadki.

V študijskem letu 2013/2014 so v program Ekošole pričeli vključevati tudi fakultete in tako smo tudi na Fakulteti za organizacijske vede pričeli z okoljskim pregledom in akcijskim načrtom naše ustanove.

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci, dijaki in študenti skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

UM Fakulteta za organizacijske vede je v študijskem letu 2014/2015, kot ena izmed prvih dveh fakultet -  poleg Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, prejela Zeleno zastavo mednarodnega programa Ekošola in priznanje za izjemen dosežek pri izobraževanju za trajnostni razvoj in njegovemu upravljanju, s katerim stalno izboljšuje okoljsko delovanje v šoli in širši skupnosti.

Vse od takrat FOV uspešno načrtuje in izvaja različne aktivnosti v okviru Ekošole. Vsako leto se vključimo v najmanj 3 projekte, ki jih razpisuje program Ekošola in njegove partnerske organizacije (npr. Mladi poročevalci za okolje, Misija Zeleni koraki, Krožnost je naša priložnost), poleg tega pa izvajamo širok nabor raznolikih aktivnosti za ohranjanje okolja, spodbujanje trajnostne mobilnost, blaženje vpliva podnebnih sprememb ter ohranjanje našega planeta. V delovno skupino EkoFOV smo vključeni študenti in zaposleni UM FOV, ki redno sodelujemo pri načrtovanju in izvajanju zbiralnih in ozaveščevalnih akcij ter spodbujamo naše sošolce in sodelavce k bolj trajnostnemu načinu na delovnem mestu in v zasebnem življenju.


Image