POSEBNI STATUS ŠTUDENTA

Nekateri študenti se  srečujejo s posebnimi okoliščinami ali obremenitvami, ki preprečujejo ali ovirajo njihovo polno in učinkovito vključevanje ter sodelovanje v študijskem procesu. Za pridobitev potrebnih znanj in kompetenc ter uspešen zaključek študija so študenti s posebnim statusom upravičeni do prilagojenih pogojev za izobraževanje.

VRSTE STATUSA

Status študenta s posebnimi potrebami:

  • slepi in slabovidni študenti oziroma študenti z okvaro vidne funkcije,
  • gluhi in naglušni študenti,
  • študenti z govornojezikovnimi motnjami,
  • študenti s primanjkljajem na posameznih področjih učenja,
  • gibalno ovirani študenti,
  • dolgotrajno bolni študenti,
  • študenti z motnjami avtističnega spektra ter
  • študenti s psihosocialnimi težavami.

Status študenta s posebnim statusom:

  • študenti kategorizirani športniki in trenerji,
  • študenti priznani umetniki in kulturniki,
  • drugi študenti, ki se udeležujejo (področnih) mednarodnih tekmovanj, ter
  • študenti starši do začetka obveznega šolanja otroka.​

Na Fakulteti za organizacijske vede študentom invalidom zagotavljamo posebne prilagoditve v skladu z individualnimi potrebami posameznega študenta invalida in finančnimi zmožnostmi fakultete. Za študente invalide imamo urejen dostop do vseh predavalnic, referata za študentske zadeve, knjižnice, pred vhodom v stavbo je primerna klančina in znotraj stavbe Fakultete za organizacijske vede UM sta dve dvigali. Prav tako so za invalide prirejeni sanitarni prostori. Omogočeno je parkiranje osebnih vozil pred samim vhodom v stavbo Fakultete.

Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je tudi nosilka certifikata »Športnikom prijazno izobraževanje«, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ), za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov.  Več na: http://www.olympic.si/sportniki/dvojna-kariera/projekti-dvojne-kariere/sportnikom-prijazno-izobrazevanje.

POSTOPEK ODDAJE VLOGE:

O vlogi za pridobitev posebnega statusa odloča Komisija za študijske zadeve UM FOV, ki sprejme sklep, s katerim se študentu zaprošeni posebni status lahko dodeli ali ne.​ V sklepu se navedejo odobrene prilagoditve in obdobje, za katero se študentu dodeli status. Praviloma se študentu dodeli posebni status za eno študijsko leto z možnostjo podaljšanja.

Postopek pridobitve statusa za različne kategorije študentov ter pravice in dolžnosti, ki izhajajo iz posameznega statusa urejata Pravilnik o študentih s posebnim statusom na Univerzi v Mariboru in Pravilnik o študijskem procesu štude​ntov invalidov Univerze v Mariboru.​​​

Vlogo za pridobitev posebnega statusa študenta na posebnem obrazcu (spodaj v povezavi) posreduje študent na Referat za študente. K vlogi obvezno priloži:

  • ustrezna dokazila glede na to, za katere vrste posebni status prosi
  • potrdilo o vplačanem prispevku za izdajo sklepa v znesku 18,10 EUR (skladno s potrjenim cenikom UM) Podatki za nakazilo:

IBAN: SI56 0110 0609 5916 533 - Fakulteta za organizacijske vede, Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj;

REFERENCA: SI00 410_ _ _ _ _->Pod REFERENCO obvezno vpišite vašo vpisno številko;

KODA NAMENA: STDY ;

NAMEN PLAČILA: plačilo stroškov sklepa oz. odločbe.

Kontaktna oseba za študente s posebnim statusom je vodja Referata za študentske zadeve, Sandra Grubač (sandra.grubac@um.si). Vedno pa se lahko obrnete tudi tutorje učitelje in tutorje študente.

Nekaj pomembnih informacij najdete na spletni strani UM: https://moja.um.si/student/Strani/posebni-status.aspx in tudi na spletnih straneh Društva študentov invalidov Slovenije ter v knjižici Prijazen študij za študente invalide (priporočila za prilagoditev študijskega procesa).

***

Društva študentov invalidov

Projekt »Prehod mladih«

Možnost pridobitve pripomočkov za študij za študente s posebnimi potrebami oz. invalide

Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je tudi nosilka certifikata »Športnikom prijazno izobraževanje«, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ), za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov.  Več na: http://www.olympic.si/sportniki/dvojna-kariera/projekti-dvojne-kariere/sportnikom-prijazno-izobrazevanje.